Domácí kompostér Bokashi Maze, 14 l
Popis
Nová řada domácích kompostérů Bokashi s názvem Maze vás mile překvapí. Unikátní design kompostéru a praktický kohoutek zajístí kompostování kuchyňského odpadu přímo u vás doma.
Kompostér Bokashi Maze o objemu 14 litrů je vybaven víkem se třemi klipsy a silikonovým kroužkem. Díky tomu víko perfektně sedí na nádobě kompostéru, a zabrání tak jakémukoliv úniku pachů z kompostéru.
Součástí balení je i praktická stěrka, která se dá pověsit na tělo kompostéru a se kterou můžete dle potřeby udusat kompost a vytlačit tak přebytečný vzduch.
Balení kompostéru Bokashi Maze obsahuje:
- nádoba s víkem
- mřížka na dně kompostéru
- kohoutek na vypouštění tekutiny
- stěrka na udusávání kompostu
Bokashi je moderní metoda, díky které můžeme zpracovávat organické zbytky. Na rozdíl od běžného kompostování, metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, kdy se do bioodpadu přidává speciální směs, která napomáhá rozkladu.
Pro Bokashi metodu je zapotřebí kompostovací směs a Bokashi nádoba, označována také jako Bokashi kompostér. Kompostovací směs pro urychlení kompostu není součástí balení, je proto nutné objednat urychlovač zvlášť.
Touto metodou lze tak zpracovat potravinový odpad včetně masa, ryb, mléčných výrobků a vařeného jídla a proměnit jej v kompost bohatý na živiny. Tento anaerobní proces rozkladu zamezuje vzniku nežádoucího pachu a neláká mušky.
Jak správně kompostovat metodou Bokashi:
1. Zbytky potravin vložte do kompostovací nádoby Bokashi. Velké části nakrájejte na menší kousky.
2. Při každém plnění zasypte lehkou vrstvou kompostovací směsi.
3. Nádobu po každém plnění vždy důkladně uzavřete.
4. Postupně plňte kompostovací nádobu zbytky potravin, dokud se nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovací směsí v prášku a důkladně uzavřete.
5. Pravidelně odčerpávejte fermentační tekutinu z kompostéru (jednou za 3 - 5 dnů). Tekutinu můžete použít jako hnojivo pro zalévání květin.
6. Po naplnění kompostéru nechejte důkladně uzavřenou nádobu 14 dní fermentovat. Nezapomínete pravidekně odčerpávat tekutinu pomocí kohoutku.
7. Takto vytvořený materiál nasypte do vytvořené jamky v půdě a zasypte zeminou, případně přidejte do zahradního kompostu. Materiál se pak doporučuje nechat 4 týdny stát.
Do domácího kompostu Bokashi můžete přídávat:
Ovoce a zelenina, zbytky vařených jídel, chléb, kávová sedlina, čajové sáčky, zvadlé květiny, kapesníky, ubrousky.
Co domácího kompostéru nepatří:
Ocet, džus, mléko, olej, voda, větší kosti, popel, zvířecí exkrementy, papír.
- kompostér o objemu 14 litrů
- nádoba s víkem
- mřížka na dně kompostéru
- kohoutek na vypouštění tekutiny
- stěrka na udusávání kompostu
Hloubka (mm) | 310 |
Hmotnost (kg) | 2 |
Materiál | plast |
Objem (l) | 14 |
Šířka (mm) | 300 |
Výška (mm) | 290 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.