Tajná zbraň úspěšných řečníků? Prezentační technika!

Potřebujete přednést své myšlenky tak, aby byly srozumitelné a zaujaly publikum? Zvolte vhodnou prezentační techniku, která vám s tím pomůže. Správně zvolené vizuální pomůcky jsou klíčem k úspěchu. Od klasických flipchartů až po řečnické pulty – zjistěte, bez čeho se při prezentaci neobejdete.

 Prezentační technika v kanceláři.

Prezentační technika jako základ úspěšné prezentace

Při efektivním vedení prezentací, brainstormingu a firemních porad hraje důležitou roli rozličné kancelářské vybavení, a to zejména vizuální pomůcky. Nejen že usnadňují komunikaci a sdílení informací, ale také zvyšují zapojení účastníků, podporují kreativní myšlení a zjednodušují zaznamenávání myšlenek. Prezentace pak bude navíc působit profesionálněji. Prezentační technika:

  • zlepšuje porozumění – vizuální prvky, jako jsou grafy, obrázky a diagramy, umožňují sdělit komplexní informace srozumitelným a zapamatovatelným způsobem.
  • zvyšuje zapojení publika – interaktivní prvky a poutavý design udržují pozornost posluchačů a zvyšují jejich angažovanost.
  • posiluje důvěryhodnost – profesionálně vypadající prezentace buduje důvěru v řečníka a jeho sdělení.
  • umožňuje efektivní spolupráci – mnohé prezentační nástroje podporují týmovou práci a umožňují společnou společné zapojení do projektu.

 

Digitální, nebo klasičtí pomocníci?

V současnosti se prezentace často předkládají formou PowerPointu nebo Google Slides a v takřka každé zasedací místnosti se v dnešních dnech setkáte minimálně s projektorem. Ale co když potřebujete improvizovat nebo doplnit další odpovědi na otázky, které vyvstaly až v průběhu prezentace? Formátovat slide přímo před posluchači určitě nebudete. Nové myšlenky jednoduše zapíšete na flipchart nebo popisovací tabuli. Navíc budete mít zálohu, kdyby náhodou vypadla elektřina. Digitální a tradiční prezentační pomůcky spolu nemusí soupeřit, naopak se skvěle doplňují.

Prezentační technika, kterou oceníte

Psaní poznámek a vzkazů nebo prezentace nápadů s kolegy, v rámci projektového týmu nebo brainstormingu s klienty vám některé pomůcky značně usnadní.

Flipcharty

Flipchart představuje pomůcku, která si drží přední místo v prezentační technice. Jedná se v podstatě o přenosnou prezentační tabuli s archem papírů. Flipcharty snadno přenesete z místnosti do místnosti a kdykoliv se můžete vrátit k myšlenkám na papíru. A nabízí i další výhody. Zjistěte více o tom, co je flipchart a jak ho vybrat.

Popisovací a magnetické tabule

Popisovací tabuli neboli tzv. whiteboard seženete s magnetickou i nemagnetickou povrchovou úpravou, nechybí ani moderní designové skleněné popisovací tabule. Výhodou je, že nemusíte dokupovat papír, je ale třeba používat popisovače, které jsou přímo určené na daný typ tabule. Popisovací tabule se hodí zejména na poznámky, které nebudete chtít zachovat – jakmile zaplníte plochu tabule, musíte text smazat.

  • Závěsné tabule jsou nejčastější volbou, protože nezaberou téměř žádné místo a jsou stabilnější. Na druhou stranu je ale nepřemístíte.
  • Mobilní tabule díky kolečkům snadno přesunete z kanceláře do zasedačky a obráceně. Disponují otočnou oboustrannou popisovací deskou, ale počítejte s tím, že si za ně připlatíte a zaberou větší prostor.

 

Seznamte se také s moderní alternativou tabulí v podobě popisovacích fólií nebo nátěrů. Ten aplikujete nejen na stěny, ale i stoly nebo dveře a proměníte tak jakýkoliv povrch v interaktivní plochu. Podobně funguje i popisovací fólie, stačí ji nalepit na jakýkoliv rovný povrch.

Prezentační a řečnické pulty

Řečnické pulty a prezentační stolky slouží nejen k umístění notebooku nebo projektoru, ale také si na ně položíte poznámky, vybavení, které je potřeba k zvládnutí prezentace na profesionální úrovni, či nezbytnosti, jako je mobilní telefon nebo sklenice s vodou.

Projekční plátna

Nezapomeňte si pořídit také projekční plátno. Využijete ho zejména tehdy, když v zasedací místnosti či kanceláři nemáte vhodnou stěnu na promítání z projektoru. Můžete ho nainstalovat na stěnu či zeď nebo zvolit projekční plátno na stativu či pojízdném stojanu.

Prezentační technika se neztratí

Nespoléhejte pouze na jednu pomůcku. Prezentační technika nejlépe funguje v kombinaci s dalšími pomocníky. Výhodou je, že ji nevyužijete pouze v kancelářích, své místo najdou i v dílnách, provozech, ve školství a v domácnostech.