Kam s nářadím, kolem či grilem? Pořiďte si zahradní domek

Nemáte v garáži či ve sklepě místo na zahradní nářadí, techniku nebo venkovní nábytek? Ideálním řešením je zahradní domek, který nenaruší okolí domu a poskytne prostor na uskladnění jakéhokoliv vybavení. Zjistěte, jaké faktory je třeba zvážit při výběru, a vyberte si domek na zahradu přesně podle svých představ.

plastovy-zahradni-domek

2 klíčové otázky při výběru domku na zahradu

Možností, jaký zahradní domek vybrat, máte celou řadu. Než se pustíte do vybírání konkrétního modelu zodpovězte si dvě nejdůležitější otázky, díky kterým si ujasníte, jaký domek na zahradu potřebujete.

  • K čemu ho chcete využívat?
  • Kolik prostoru potřebujete?

 

Zahradní domek na nářadí patrně bude menší než objekt, do kterého uložíte kromě náčiní také zahradní nábytek.

Jak vybrat zahradní domek

Domek na zahradu by měl ladit s okolím i rodinným domem, ale při výběru se rozhodně nezaměřujte pouze na vzhled a estetickou stránku. Na jaké parametry si dávat pozor? Kromě důležitých kritérií přinášíme i několik tipů, které vám usnadní rozhodování.

Materiál

Zahradní domky se vyrábí z různých materiálů. Každý má své výhody a nevýhody. Od použitého materiálu se odvíjí pořizovací cena i funkčnost. Nejčastěji se setkáte se 3 typy domků na zahradu.

  • Plastové zahradní domky – se vyrábí z kvalitního plastu a plechové konstrukce, takže se nemusíte bát nižší odolnosti. Plastové domky na zahradu jsou takřka bezúdržbové a lehké, díky čemuž se snadno montují. Nechybí křídlové dveře, okénka ani větrací mřížky. Cena se odvíjí od kvality plastu.
  • Plechové zahradní domky – kov je pevný a poměrně stabilní. Plechové zahradní domky vynikají odolností vůči povětrnostním vlivům, jako je silný vítr, přímé slunce nebo prudký déšť. Na druhou stranu ale v létě uvnitř panují vyšší teploty, zejména v modelech, které nejsou větrané. Hodí se jako úschovna zahradnického nářadí.
  • Dřevěné zahradní domky – představují tradiční klasiku a ocení je především milovníci přírodních materiálů. Dřevěné domky na zahradu bývají prostornější. Díky robustní konstrukci jsou stabilní, pevné a odolné. Na druhou stranu u nich musíte počítat s nejnáročnější údržbou. Je potřeba pravidelně obnovovat nátěr.

 

Využití

Domek na zahradě ocení každý. Nejčastěji se používají zahradní domky na nářadí, zahradnické náčiní, jako jsou sekačky, kolečka nebo zahradní vozík, nebo na uskladnění potřeb k bazénu. Jsou ideální volbou tam, kde garáž nebo dílna neposkytuje dostatek prostoru. Využijte zahradní domek na kola nebo gril. Hodí se také jako přístřešek do zahrádkářské kolonie nebo při stavbě či rekonstrukci domu.

Rozměry a velikost

Dobře si promyslete, jak velký zahradní domek potřebujete. Velikost a rozměry souvisí s jeho využitím. Pokud do něj chcete uložit pár kousků nezbytného nářadí, vystačíte si s plochou 3 m2. Do zahradního domku o ploše 5 m2 umístíte sekačku, jízdní kolo nebo kolečko. Máte větší množství zahradnického náčiní nebo chcete do domku na zimu schovat zahradní nábytek? Raději zvolte zahradní domky o rozloce přibližně 20  m2. Nezapomeňte si pohlídat také výšku, abyste se mohli v domku pohodlně pohybovat.


domek-na-zahradu

Parametrů, které byste měli hlídat je několik. Doporučujeme se zaměřit na ty nejdůležitější:

  • zastavěná plocha,
  • užitná plocha,
  • tloušťka stěny,
  • zatížení střechy.

 

Na co postavit zahradní domek

Instalujte zahradní domek na zpevněnou plochu. Připravte prostor a srovnejte terén. Zahradní domek doporučujeme umístit například na zámkovou dlažbu, betonovou desku, samonosný rošt nebo dřevěnou podlahu.

A co dát na venkovní terasu víte?

Mohlo by vás zajímat

Jak velký může být zahradní domek bez stavebního povolení? 

Doteď platilo, že pro zahradní domek do 25 m2 nepotřebujete stavební povolení. Nový stavební zákon platný od 1. července 2024 zvyšuje limit pro drobnou doplňkovou stavbu na 40 m2 zastavěné plochy. Zahradní domek musí splnit také podmínky pro výšku a případné podsklepení.

Jak daleko musí být zahradní domek od plotu?

Zahradní domek musí být umístěný ve vzdálenosti alespoň 2 metrů od plotu, resp. hranic pozemku. Případné změny byste měli konzultovat se sousedem (vyžádat si jeho souhlas) či stavebním úřadem (podle velikosti stavby).