Jak vyčistit sedačku aneb péče o různé potahové materiály

Čalouněný nábytek v kancelářích, relaxačních zónách pro zaměstnance, zasedacích místnostech nebo třeba i v domácnostech mnohdy dostává pořádně zabrat. Aby zůstal co nejdéle funkční a estetický, je potřeba se o něj pravidelně starat. Poradíme vám, jak vyčistit sedačku – dejte si pozor, každý potahový materiál vyžaduje trochu jinou péči.

 jak-vycistit-sedacku

Rozhodující je typ potahového materiálu

Způsobů, jak vyčistit sedačku je hned několik. Vždy záleží na tom, jakým materiálem je potažená. Každé čalounění totiž vyžaduje jinou péči. Pak rozhoduje také to, zda se jedná o běžnou údržbu nebo jestli potřebujete vyčistit skvrny. Jedno ale platí na všechny sedací soupravy a křesla, a to pravidelné luxování, které by mělo být součástí každého úklidu.

Jak vyčistit koženou sedačku

Kožené sedací soupravy a křesla vyžadují trochu jinou péči. Důležité je je ochránit impregnací, čímž se prodlouží jejich životnost. Čištění kožené sedačky se odvíjí od typu usně.

  • Hladkou neboli pigmentovanou kůži stačí přetřít vlhkým hadříkem a neparfémovaným mýdlem. Na hloubkové čištění si vezměte suchou pěnu nebo jiný speciální prostředek a jemný kartáček.
  • U broušené kůže, jako je semiš nebo nubuk, na mokré čištění zapomeňte. Použijte gumový kartáček nebo speciální gumu určenou na broušenou kůži.
  • Anilinovou kůži ošetříte hadříkem a destilovanou vodou.

 

Eko kůže se ošetřuje prakticky stejně jako ta pravá. Podrobnosti o tom, jak vyčistit koženou sedačku najdete v předchozím článku.

Jak vyčistit látkovou sedačku

Zpravidla si vystačíte s mýdlovou vodou, pokud ale špína ulpěla hlouběji v potahu, sáhněte po speciálním přípravku na čištění sedaček. Aplikujte ho pomocí jemné houbičky nebo hadříku, vyhněte se ale výrazným barvám, na světlém čalounění by mohly zanechat šmouchy.

  • Nejprve látkovou sedačku navlhčete vlažnou vodou, poté ošetřete přípravkem na čištění sedaček.
  • Vždy vyčistěte celou plochu, vyhnete se tak nevzhledným mapám a budete mít jistotu, že vám sedačka nebude hrát různými barvami.
  • Nakonec otřete čistou vodou.

 

Žena čistí sedačku

Zjistěte více o tom, jak vyčistit látkovou sedačku.

TIP: Na suché i mokré čištění si můžete vzít také parní čistič nebo tepovač = speciální stroj na čištění sedaček a koberců. Řada firem nabízí i jeho zapůjčení.

Fleky a skvrny je třeba vyčistit co nejdříve. Jakmile zaschnou, jdou odstranit daleko hůře. Pokud po ruce nemáte čisticí prostředek, vezměte si na pomoc domácí pomocníky, jako je jedlá soda, ocet nebo kyselina citrónová.

Jak vyčistit sedačku z mikroplyše

Sedačky z mikroplyše jsou velmi příjemné na dotek a extra pohodlné. Nejdřív si zjistěte druh použitého mikrovlákna. Na štítku se setkáte s označením W (čistidla na vodní bázi), S (prostředky na bázi alkoholu) nebo S/W (přípravky na bázi vody i alkoholu). Na čištění použijte ideálně jemnou pěnu nebo šampon na čalounění. Nechte přirozeně uschnout, přímé teplo mikrovláknu nesvědčí, pokud tedy chcete schnutí urychlit, fénujte z větší vzdálenosti a nastavte fén na nižší výkon.

Po uschnutí mohou být jednotlivá vlákna slepená. Načechrejte je jemným kartáčem krouživými pohyby, aby potah zůstal měkký, nadýchaný a pohledově pěkný.

Přinášíme tipy na správné čištění sedačky

  • Vždy se řiďte doporučeními výrobce.
  • Každý přípravek nejprve vyzkoušejte na skrytém místě, kdyby ho materiál náhodou nesnesl.
  • Jednoduché řešení představují odnímatelné potahy, které v případě znečištění jednoduše sundáte a vyperete v pračce.
  • Pokud si nevíte rady, svěřte čištění sedačky odborníkům – svépomocí ne vždy dosáhnete profesionálních výsledků.
  • Pravidelnou údržbou prodloužíte životnost a zabráníte tomu, aby sedací soupravy a křesla zašly od prachu a dalších nečistot.