10 osvědčených tipů, jak si udělat krásnou zahradu

Sníte o malebné zahradě, která vám bude dělat radost? S trochou snahy a chytrých nápadů si ji můžete vytvořit i svépomocí. Zjistěte, jak si vybrat vhodné rostliny, dodat zahradě strukturu nebo vytvořit útulné posezení. Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou zkrášlit zahradu.

jak-si-udelat-krasnou-zahradu

Vše začíná plánováním – s ním zvládnete návrh zahrady svépomocí

Než se pustíte do jakýchkoliv prací nebo pořizování vybavení na zahradu, vezměte si tužku a papír a nakreslete si pozemek se všemi stavbami. Položte si několik otázek, které vám pomůžou s možnostmi, jak uspořádat zahradu.

  • Máte k dispozici velkou, nebo malou plochu?
  • K jakým účelům chcete zahradu využívat?
  • Chcete mít na zahradě okrasné i užitkové rostliny?

 

Všechno si pak zakreslete do plánu. Umístěním zahradního domku, pergoly, stromů, keřů, záhonů i terasy se zahradním nábytkem získáte představu, jak bude výsledný prostor vypadat. 

Tipy, jak na krásnou zahradu

Některé úpravy vyžadují větší zásah, existují ale i jednoduché tipy, kterými zkrášlíte zahradu během chvilky. Projděte si, jak si udělat krásnou zahradu, a vyberte ty nápady, které vám pomohou zrealizovat vaši vysněnou zahradu.

TIP: Se zahradou jste spokojení, ale místo u domu by se dalo vylepšit? Poradíme vám, co dát na venkovní terasu, aby vám maximálně vyhovovala.

1. Vytvořte si pohodlné místo k sezení

Abyste zahradu mohli naplno využívat, potřebujete vytvořit aspoň jednu odpočinkovou zónu. Posezení můžete vyřešit terasou nebo pergolou přímo u domu, dají se ale umístit na zahradu také jako solitérní prvky. Základem je pak vybrat vhodný zahradní nábytek

Pokud vám to prostor dovolí, vytvořte více relaxačních zón a vybavte je podle využití. Ke grilu se hodí venkovní jídelní stůl a židličky, díky kterému si užijete stolování na čerstvém vzduchu. K bazénu umístěte lehátka. Do klidného zákoutí zase skvěle zapadne zahradní lavička. U posezení se vyplatí instalovat lapač hmyzu, který vás zbaví otravných much, vos i komárů.

zahradni-nabytek

2. Zahradní vybavení uskladněte

Aby se po zahradě nic nepovalovalo a zbytečně nenarušovalo okolí, uložte nářadí a techniku do zahradního domku. Hodí se také k uskladnění grilu, jízdních kol nebo potřeb k bazénu. V zimě do něho schováte i venkovní nábytek, čímž prodloužíte jeho životnost. Zjistěte více o tom, jak vybrat ideální zahradní domek.

3. Pěstujte efektivně i na malé zahradě

Pokud chcete také zahradničit, máte několik možností kromě klasických záhonků. Výhodou je, že se pěstování okrasných i užitkových rostlin nemusíte vzdávat, ani když vaše zahrada nedisponuje velkou plochou. Co vám při zahradničení pomůže?

 

sklenik

4. Sjednoťte styl

Rozmyslete si, jestli upřednostníte určitý styl – divočejší anglický styl se například od exotické japonské zahrady s jezírkem a kapry koi značně liší. Zvolte jenom jeden styl a toho se držte. Zahrada by měla korespondovat s domem a podtrhnout jeho vzhled.

5. Vyhrajte si s trávníkem a cestičkami

Trávník většinou tvoří největší plochu na zahradě. Udržujte ho v kondici a pravidelně sekejte. Linie mezi trávou a záhony zdůrazněte pomocí obrubníků. Trávník rozbijte zahradními chodníčky. Přitáhnou pozornost, vytvoří iluzi členěného prostoru a opticky zvětší i malou zahradu. Pokud máte zahradu ve svahu, zvažte vytvoření kaskád, skalek, zídek nebo kamenitých strání.

6. Zvolte vhodné rostliny

Při zakládání okrasné zahrady se často dělá chyba v tom, že se květiny vybírají podle toho, co mají sousedi, nebo podle toho, co se zrovna líbí, aniž by lidé uvažovali nad správnou kombinací nebo umístěním. Při výběru rostlin se zaměřte na vhodnou půdu (propustnou, polopropustnou, jílovitou) a stanoviště – některé květiny mají rády polostín, jiné vyžadují přímé slunce.

Rostliny nevysazujte jednotlivě, ale vytvořte vizuálně sjednocené pásy. Jako solitéry vynikají spíše stromy nebo keře. Při výsadbě se řiďte základním pravidlem: nejvyšší rostliny, jako jsou stromy, patří dozadu, před ně umístěte keře a středně vzrostlé trvalky, dopředu pak nejmenší rostlinky.

7. Nezapoměňte na dekorační prvky

Na zahradu patří i ryze okrasné dekorace v podobě fontánek, zahradních trpaslíků a jiných sošek zvířat. Na estetické stránce se podílí i praktické hmyzí domky, pítka pro ptáčky nebo decentní osvětlení třeba  podobě světelného řetězu.

8. Přidejte vodní prvky

Máte velkou zahradu? Vsaďte na vodní prvky, jako jsou jezírka nebo vodní kaskády. Stejně tak i ve svahu se dají vytvořit vodopády, potůčky nebo terasovitá jezírka. Na malou plochu zase bez problémů postavíte fontánu.


bouda-pro-psa

9. Vsaďte na jedinečnost

Krásnou zahradu může mít kdokoliv. Ať už patříte mezi chovatele, zahrádkáře, nebo milovníky vody a pohody na zahradě, vždy najdete řešení i pro sebe.

  • Pro chovatele: Pokud chováte domácí zvířata, opatřete jim stylové ubikace. Na trhu seženete krásné kurníky, králíkárny i boudy pro psy.
  • Pro rodiny s dětmi: Máte-li děti, vytvořte koutek jenom pro ně. Zahradní domek pro děti, prolézačky, pískoviště… možností máte bezpočet.
  • Pro milovníky vody: Je váš živel voda? Pak by na vaší zahradě neměl chybět bazén. Velikost už necháme čistě na vás.
  • Pro pěstitele: Pokud patříte mezi zapálené zahrádkáře, nezůstavejte jen u klasiky. Vytvořte si bylinkovou zahrádku, ovocný sad nebo malé políčko.
  • Pro milovníky přírody: Chcete mít na zahradě pěkně živo? Hmyzí domky nabídnou malým tvorům ubytování. Na zahrádku je ale přilákají i vhodné rostliny. Zasaďte motýlí keře nebo vytvořte pás simulující louku.

 

10. O zahradu se pravidelně starejte

Sekání trávníků je samozřejmostí, ale nezapomínejte ani na vytrhávání plevele. Do okrasných záhonů můžete nasypat mulčovací kůru, která vám s plevelem pomůže. Počítejte s hrabáním listí na podzim a odstraňováním zvadlých květů či listů. 

Vytvoření krásné zahrady díky troše plánování není nic těžkého. Pracujte s tím, že zahrada je živý organismus, který se neustále mění a vyvíjí. Experimentujte, zkoušejte nové věci a užijte si samotný proces.